Hier zijn acht veelvoorkomende fabels over krachttraining:

1: *Krachttraining is alleen voor mannen*: Krachttraining is net zo belangrijk voor vrouwen en kan helpen bij het opbouwen van spiermassa, het verbeteren van de botdichtheid en het bevorderen van algemene gezondheid.

2: *Krachttraining maakt vrouwen te gespierd*: Het is moeilijk voor vrouwen om door krachttraining extreem gespierd te worden vanwege lagere testosteronniveaus. Het helpt juist bij het krijgen van een slanke en strakke lichaamsbouw.

3: *Cardio is beter voor vetverlies dan krachttraining*: Krachttraining kan het metabolisme verhogen en na de training meer calorieën verbranden door het afterburn-effect (EPOC – excess post-exercise oxygen consumption).

4: *Ouderen moeten geen krachttraining doen*: Krachttraining is juist belangrijk voor ouderen om spiermassa te behouden, de botdichtheid te verbeteren en de mobiliteit te ondersteunen.

5: *Je moet elke dag krachttraining doen om resultaten te zien*: Spieren hebben tijd nodig om te herstellen. Het is belangrijk om rustdagen in te bouwen voor optimale spiergroei en herstel.

6: *Krachttraining verandert vet in spieren*: Vet en spieren zijn verschillende soorten weefsels. Krachttraining helpt bij het verbranden van vet en het opbouwen van spiermassa, maar verandert vet niet direct in spieren.

7: *Als je stopt met trainen, verandert spieren in vet*: Spieren kunnen krimpen als je stopt met trainen, maar ze veranderen niet in vet. Vet kan toenemen als je minder actief wordt en je eetgewoonten niet aanpast.

8: *Je moet veel herhalingen doen met lichte gewichten om te “tonen”*: Het opbouwen van spierdefinitie vereist zowel krachttraining met voldoende weerstand als een laag vetpercentage, wat beter wordt bereikt door een combinatie van krachttraining en een gebalanceerd dieet.

Het ontkrachten van deze fabels kan helpen bij het ontwikkelen van een effectiever en gezonder krachttrainingsprogramma.