Intermittent Fasting

Fan van het 16:8-dieet? Dit onderzoek wijst uit dat het misschien tóch geen magisch recept is voor afvallen.

Intermittent Fasting is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Niet zo gek, want de methode zou een positief effect hebben op je gewicht, vetverbranding, immuunsysteem en vertering. Helaas schopt de wetenschap deze magische methode onderuit in een nieuw onderzoek. We geven je een update:

Intermittent Fasting – wat is het ookalweer?

Even opfrissen: Intermittent Fasting, ook wel periodiek vasten genoemd, is een methode waarbij je tijdelijk vast. De ‘vast-periode’ (fasting window) kan verschillen van twaalf uur tot dagen achter elkaar, afhankelijk van je doel, keuze en voorkeur. Bij het 16:8-dieet eet je bijvoorbeeld acht uur op een dag en vast je de andere 16. De theorie erachter is dat je lichaam baat heeft bij het af en toe niet eten, omdat een mens in de oertijd ook niet altijd at. De methode kent veel aanhangers en mensen zweren bij de voordelen ervan, maar is dat terecht?

Het onderzoek

In het TREAT-onderzoek is onderzocht wat het effect is van het 16:8-dieet op het metabolisme en gewicht van de 116 volwassen deelnemers met een BMI tussen de 27 en 43. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen: een interventie- en een controlegroep. De interventiegroep volgde 12 weken lang het 16:8-dieet, terwijl de controlegroep drie hoofdmaaltijden en eventueel tussendoortjes at zonder daarbij vast te zitten aan tijden.

De deelnemers moesten zich dagelijks wegen en 50 deelnemers deden ook mee aan een onderzoek naar metabolisme. Na 12 weken bleek dat er amper verschil was tussen beide groepen. De interventiegroep was gemiddeld 0,94 kilo verloren en de controlegroep 0,68. Een verwaarloosbaar verschil, vinden de onderzoekers. Ook opmerkelijk: hoewel Intermittent Fasting bekend staat als manier om vet te verliezen, verloren de deelnemers van de interventiegroep voornamelijk spiermassa, geen vet.

Conclusie

Teleurstellend nieuws voor aanhangers van de 16:8-methode, maar, laten we niet te vroeg conclusies trekken. Het onderzoek is slechts het begin van nieuw wetenschappelijk onderzoek naar deze manier van vasten, dus gooi – als de methode voor jou werkt – niet gelijk je principes over boord. Wel is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat een focus op wanneer je eet niet voldoende is. Wat je eet en hoeveel zal altijd de leidraad vormen – als je doel afvallen is, in ieder geval. Naar de andere gezondheidsvoordelen van Intermittent Fasting is nog geen nieuw onderzoek gedaan, dus wellicht dat het nog steeds voordelen heeft voor je immuunsysteem en spijsvertering.

Voedingsadvies nodig? Ook daarbij kunnen we je helpen. Kom snel langs voor een gratis personal training in Amersfoort.

Gerelateerde berichten

Preventief of repressief?

Handel je naar wat je weet of wacht je af? Een van de mooiste voorbeelden is denk ik wel vanuit de wereld van de fysiotherapie.  Je gaat door je rug het doet pijn en het zit je in de weg in je dagelijkse handelingen. Je wilt er vanaf dus zoekt een specialist die verlicht het […]

De warming up!

Een warming up doe je ter voorbereiding op hetgeen dat komen gaat. Je lichaam en geest voorbereiden is essentieel om tijdens een training alles te kunnen geven.  Door “warm” te worden creëer je meer soepelheid in de gewrichten en spieren waardoor je bewegingsuitslag makkelijker volledig kan worden benut. Je bewegingsuitslag is weer belangrijk om het […]

Waarom Discipline?

We kennen de zin ‘’Discipline equals freedom”.  Waarom is dat zo? De gedachte is vrij simpel, als je heel de dag wat je moet doen zit je uiteindelijk op de bank terwijl je alles gedaan hebt en je dus rust hebt. Vrijheid. Je hebt voldoende geld, je ben gezond en fit en je relaties zijn […]