Waarom Discipline?

We kennen de zin ‘’Discipline equals freedom”. 

Waarom is dat zo? De gedachte is vrij simpel, als je heel de dag wat je moet doen zit je uiteindelijk op de bank terwijl je alles gedaan hebt en je dus rust hebt. Vrijheid. Je hebt voldoende geld, je ben gezond en fit en je relaties zijn allemaal goed. Vrijheid.

Wat kan zelfdiscipline voor jou betekenen en wat is jouw persoonlijke reden dat je meer discipline wil? Je kunt nog zo capabel zijn, maar discipline is misschien wel de grootste factor die bepaalt of je wel of niet succesvol bent. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat er een verband is tussen zelfdiscipline en levensgeluk. Dit komt deels omdat je positieve associaties creëert bij het maken van de juiste keuzes, in plaats van dat je het ziet als hard en vermoeiend werk. Voordat je aan jouw zelfdiscipline werkt is het belangrijk om jouw motivaties in kaart te brengen. Wil je carrière maken, fit worden, of misschien jouw relaties verbeteren? Het helpt hierbij om een persoonlijk mission statement te ontwikkelen. Mission statements worden door veel bedrijven gebruikt om de richting en doel van het bedrijf te bepalen, maar het kan jou ook op persoonlijk vlak helpen. Je maakt duidelijk wat voor jou belangrijk is en je kunt jouw acties langs je mission statement leggen. Om een eigen mission statement te maken kun je rekening houden met je successen in het verleden, je persoonlijke waarden, jouw omgeving, en je persoonlijke doelen.

Discipline is  goed voor fysieke én mentale gezondheid. Het zorgt voor een positieve feedback-loop: meer discipline betekent dat je beter keuzes kunt maken die jouw gezondheid bevorderen en een goede gezondheid betekent dat je makkelijker gedisciplineerd gedrag kunt vertonen.

Discipline helpt dus om onze doelen te behalen. Het is sterker dan de afhankelijkheid van onze wisselende verlangens en is meer dan enkel motivatie. Met discipline doen we wat er van ons verwacht wordt, of wat we van onszelf verwachten, ook als het even niet leuk is. Wanneer de motivatie (tijdelijk) weg is, kunnen we op discipline verder.

Zo gaat minder drinken niet over wat je wil op dat moment, (omdat het toch wel erg gezellig is op het terras), maar over een afspraak die je met jezelf hebt gemaakt voor de langere termijn. En meer bewegen doe je niet enkel op motivatie, het is een doel of behoefte die je op basis van discipline voortzet.

Wat is het verschil tussen motivatie en discipline? Motivatie gaat over onze bereidheid om een taak uit te voeren, terwijl discipline gaat over het uitvoeren van een taak ondanks de bereidheid. Anders gezegd: motivatie is doorgaan als je NIET wilt stoppen en discipline is doorgaan als je WEL wilt stoppen. Daarnaast komt er een dag dat je niet gemotiveerd bent, de discipline zorgt er voor dat je het wel doet. Motivatie zal er niet altijd zijn discipline wel.

Het is misschien niet altijd leuk maar als je kijkt naar het langer termijndoel brengt het je dichterbij en zorgt het er voor dat je geen jojo meer bent! Ben je op zoek naar een personal trainer in Amersfoort die jou hierbij kan helpen? Kom dan lang voor een gratis proefles.

Team 

Discipline sports

Gerelateerde berichten

Het traject van Janneke.

Om af te trappen willen als eerst even zeggen dat we heel veel respect hebben voor Janneke. Wat een impact heb jij kunnen maken op je gezondheid. Je bent een wandelende demonstratie van discipline. Janneke: “ Onderschat nooit wat je in een paar maanden kan bereiken! Begin dus vandaag. Bij de start van het sporten […]

De Transformatie van Brenda!

Toen Joost mij vroeg een blog te schijven over mijn transformatie dacht ik eerst ; transformatie… mag je het zo noemen ?  Als je opzoekt wat transformatie betekend is dit letterlijk verandering. Een fundamentele verandering van denkprocessen of zelfs een verandering van bewustzijn.  Een verandering ben ik zeker ondergaan de afgelopen 5 jaar,  fysiek en mentaal […]

Brutaal Eerlijk Zijn : De Sleutel tot Succes

In de wereld van sportprestaties en teamontwikkeling is brutaal eerlijk zijn vaak de sleutel tot doorslaggevende verbeteringen. Dit betekent niet dat je ongevoelig of onvriendelijk moet zijn, maar dat je direct en transparant bent in je feedback. Heldere en specifieke feedback helpt mensen om precies te begrijpen wat ze moeten aanpassen. In plaats van vage […]