De warming up!

Een warming up doe je ter voorbereiding op hetgeen dat komen gaat. Je lichaam en geest voorbereiden is essentieel om tijdens een training alles te kunnen geven. 

Door “warm” te worden creëer je meer soepelheid in de gewrichten en spieren waardoor je bewegingsuitslag makkelijker volledig kan worden benut. Je bewegingsuitslag is weer belangrijk om het maximale uit je training te halen.

Door de warming up wordt je bloedsomloop gestimuleerd met als positief effect dat er meer zuurstof en andere belangrijke voedingsstoffen in je spieren terecht komen.  Dit is oa belangrijk voor het voorkomen van blessures. 

Het beste tijdens een warming up is in eerste instantie je gehele lichaam op te warmen. Minimaal 3 minuten. Daarna is het verstandig om verder te gaan met een specifieke warming up.

Als je gaat hardlopen is het niet heel efficiënt om je bovenarmen te stretchen. Het is dus belangrijk dat je stretcht wat je gaat trainen. En dan voornamelijk dynamisch en niet statisch. 

Is een warming up noodzakelijk?

Wij vinden van wel! Als je je training helemaal koud begint, misschien wel direct nadat je bent opgestaan ‘s ochtends, kan je prestatie daar onder lijden: Je hebt meer tijd nodig om in een ontspannen looptoestand te komen, je reageert langzamer of je bewegingsvrijheid is beperkt. Zo kan een specifieke warming up voor krachttraining je bijvoorbeeld helpen om dieper te gaan bij het kniebuigen of bij het perfect uitvoeren van kin-ups. In de vechtsport kan een warming up je helpen om sneller te reageren en sterkere stoten of schoppen uit te delen.  

Mentale warming up?

Een mentale warming-up heeft als doel de alertheid te verhogen en de sporter voor te bereiden op de cognitieve eisen van de sportprestatie die geleverd moet worden. Daarbij hoeft niet noodzakelijk sprake te zijn van een fysieke activiteit; ook visualiseren of bepaalde vaste routines die de sporter zich heeft aangeleerd, kunnen ervoor zorgen dat de sporter in de optimale gemoedstoestand komt om te presteren.

Warm blijven

Bij een aantal sporten, zoals zwemmen, judo en bepaalde atletiekonderdelen, is er een flinke tijd tussen de warming-up en het begin van de wedstrijd, of moeten er kort op elkaar meerdere prestaties worden geleverd. Soms moeten sporters gezamenlijk in een kleine ruimte (call room) wachten tot hun wedstrijd begint. Dit stelt hen voor een probleem: na de warming-up neemt hun spiertemperatuur snel af en binnen een kwartier is ongeveer 70 procent van de stijging in lichaamstemperatuur weer verloren. In zulke gevallen kunnen sporters passieve manieren gebruiken om warm te blijven, eventueel aangevuld met enkele oefeningen gericht op post-activation potentation.

Re-warming up

Bij veel teamsporten wordt er tijdens de wedstrijd 15 tot 20 minuten rust gehouden. In deze periode koelen sporters af, waardoor hun prestaties aan het begin van de volgende speelperiode minder zijn[7,14]. Het is daarom aan te raden om in de rust een re-warming up van 5 tot 8 minuten uit te voeren op ongeveer 70 procent van de VO2max, ook hier weer gevolgd door een aantal bewegingen om post-activation potentiation uit te lokken.

Team

Discipline sports

Gerelateerde berichten

Wist je dat?

1. WE HEBBEN MEER DAN 600 SPIEREN IN ONS LICHAAM Gemiddeld heeft een mens tussen de 640 en 850 verschillende soorten spieren. Er is geen vaste hoeveelheid spieren om vast te stellen. Dit verschilt per persoon. Sommige mensen missen spieren, dit kunnen willekeurige of dwarsgestreepte spieren zijn. Willekeurige of dwarsgestreepte spieren zijn spieren die je […]

Waarom Discipline?

We kennen de zin ‘’Discipline equals freedom”.  Waarom is dat zo? De gedachte is vrij simpel, als je heel de dag wat je moet doen zit je uiteindelijk op de bank terwijl je alles gedaan hebt en je dus rust hebt. Vrijheid. Je hebt voldoende geld, je ben gezond en fit en je relaties zijn […]

Vertragen!

Mocht je dan graag een goed ‘’voornemen’’ willen voor komend jaar, neem je dan voor om meer te vertragen. Vertragen betekent “slow the fuck down”Wat ben je aan het doen? Is het effectief? Ga je nog de juiste kant op?Vertragen betekent de tijd nemen om te analyseren. Vertragen betekent ontspannen. Vertragen betekent de juiste voorwaarden […]