Klaas zijn 90 dagen!

Hoe ben je bij Discipline Sports terechtgekomen?

Afgelopen zomer zat ik op de camping, een mooie tijd om eens wat dingen op een rij te zetten. Ik ben 49, liep al een aantal jaar niet meer hard door een knieblessure, was wat te zwaar en ging zo’n 2x per jaar door mijn rug. Door mijn lengte (2.03 m)is mijn rug altijd een zwakke plek geweest. En ik kwam tot de conclusie dat ik op mijn leeftijd (maar misschien al veel eerder) meer aandacht aan mijn lichaam moest geven om fit te blijven, het ging zeg maar niet meer vanzelf. Op social media zag ik een 90 dagen challenge en ging op zoek of zoiets ook in Amersfoort was. Op die manier kwam ik uit bij een paar opties, waar Discipline Sports er 1 van was. 

Was je meteen overtuigd?

Van de verschillende opties heb ik een paar verder onderzocht. Ik trok voor mezelf de conclusie dat het goed zou zijn als ik 1 op 1 begeleiding zou hebben, dus een gewone sportschool met begeleiding viel voor mij af. Ik wilde het traject 1 op 1 doen omdat ik wist dat houding tijdens training het verschil maakt en ik ook een soort stok achter de deur had om iedere keer te gaan. Voor mij sprong Discipline Sports eruit omdat ze een iets zakelijker benadering hadden, goede begeleiding boden maar ook duidelijk maakte dat uiteindelijk mijn gedrag het verschil ging maken ipv we doen het lekker samen en het komt wel goed. Na verschillende kennismaking gesprekken bij verschillende opties ben ik dus voor Discipline Sports gegaan 

Wat was je doel? 

Aan het begin van de 90 dagen schrijf je samen met je personal coach je doelstelling op voor die 90 dagen. Voor mij was dat: een gezond BMI, (ik had een BMI van 27,4), weer 5 kilometer kunnen hardlopen en een sterkere core zodat mijn spieren mijn rug ondersteunen en ik geen last meer van mijn rug zou hebben. Eerlijk gezegd was ik benieuwd of je dergelijke doelstellingen kon halen in 90 dagen, want het betekende iets meer dan 10 kilo afvallen, en dat lopen had ik al vaker geprobeerd maar ik bleef last houden van mijn knie. 

Waarom was dat belangrijk voor je?

De doelstellingen waren gericht op mij weer fitter voelen in mijn dagelijks leven. Stomme dingen als mijn sokken aandoen zonder mijn onderrug te voelen, niet buiten adem aankomen op de derde verdieping van kantoor, en ik zou heel graag weer mijn rondje Schothorsterpark kunnen lopen. Dat miste ik echt. En ook wel dat ik merkte met de leeftijd die ik heb dat ik gewoon iets meer aandacht aan mijn lichaam moet geven om toch fit te blijven. Toen ik jonger was ging dat meer vanzelf. 

Nu 3 maanden later, waar sta je?

Nu heb ik de 90 dagen voltooid en eerlijk gezegd heb ik mezelf verbaasd over wat er bereikt is. Als ik naar mijn doelstellingen kijk, kan ik ze allemaal afvinken. Ik ben 16 kilo afgevallen in 90 dagen (BMI 23,5), loop weer 2-3 keer per week hard, in de laatste week van de 90 dagen zelfs een rondje van 10 kilometer, en ik heb me lang niet zo fit gevoeld. Geen last of zeurend pijntje in mijn onderrug meer en doe bijvoorbeeld staand op 1 been mijn sok aan.  Ik ben echt heel blij met de behaalde resultaten. 

Hoe heb je dat gedaan?

Toen ik ging beginnen dacht ik dat de 90 dagen gericht zou zijn op de trainingen, maar het was breder. Samen met Joost keek ik natuurlijk naar mijn beweging. Maar ook voeding, rust en mentaal zijn onderdeel van de trainingen. Ik ging 1x per week samen met Joost aan de slag, en 1x per week trainde ik zelfstandig met een schema. Ook ben ik heel rustig aan weer begonnen met hardlopen. Opbouwend van 1 minuut hardlopen en 1 minuut wandelen en dan in stappen toewerken naar weer 5 kilometer hardlopen aan 1 stuk. Daarnaast had ik de eerste 30 dagen een soort reset op eet- en drinkgewoontes. Ik mocht alles wat ik at opschrijven en liep daar 1x per week samen met Joost doorheen. Zo kreeg ik beter inzicht in mijn gewoontes en welke invloed die hebben op mij. Sommige dingen weet je wel, maar het is toch prettig als een extern persoon daar feedback op geeft en tips hoe het anders te doen. Ik kan oprecht zeggen dat ik die 16 kilo afvallen heb bereikt zonder mezelf uit te hongeren of ineens heel anders te eten dan mijn gezin. Ik heb gewoon goed gegeten, alleen wel mijn bewuster en mijn eetgewoonten aangepast. En ik ben wel gestopt met snoepen, ik was een echte zoetekauw. In plaats daarvan eet ik meer fruit, gevarieerd eten en ben ik meer water gaan drinken. Het lastigste voor mij was denk ik het stoppen met snoepen en minderen met koffie. Ik kwam tot de conclusie dat het enige vocht wat ik dronk door de dag heen koffie was, en daar had ik de eerste week wel last van.

Ook bevroeg Joost me op mijn rust en inspanning, hoe ik in mijn vel zat en wat blokkades waren om mijn doelstellingen te halen. Natuurlijk doe je een traject samen met Discipline Sports maar uiteindelijk ben ik degene die het moet doen, en heb ik altijd de keuze in wat ik doe. En dat werkte voor mij erg prettig. Inzicht krijgen in wat je doet en welke invloed dat heeft op je gesteldheid.  

Wat heb je geleerd?

Ik heb best veel dingen geleerd in die 90 dagen, zowel in training, houding en belasting van mijn lichaam, als ook dat het goed is om krachttraining te doen als je hardloopt. Door de krachttraining is mijn knie sterker en kan ik deze meer belasten. Maar het grootste verschil is misschien wel mijn inzicht in mijn eetgewoonte. Ik eet gevarieerd en bewuster. Ik weet wat er nodig is om op gewicht te blijven, en kan alles eten, maar doe het wel bewust. Ik heb een basis waarop ik terug kan vallen en vanuit die basis kan ik kiezen wat ik extra wil eten of drinken door de week. 

Wat voor invloed heeft dit op je leven gehad?

De impact is best groot. Zoals ik al schreef bij wat ik behaald heb zijn alle doelstellingen gehaald. De riem kan weer 3 gaatjes strakker, ik snurk niet meer zegt mijn vrouw, mijn rug voelt goed, en ik kan weer hardlopen. Ik merk nu pas weer hoeveel ik dat gemist heb. 

Maar dingen die ik niet in mijn doelstelling had zijn er ook bij gekomen, en misschien wel net zoveel waard als de doelstellingen zelf. Ik merk dat mijn energielevel door de dag heen veel hoger is, en ook veel gelijkmatiger. Voorheen had ik veel meer last van pieken en dips door de dag heen. En ik heb veel meer ruimte in mijn hoofd, zowel op werk als thuis. Minder gestrest, minder vol in mijn hoofd en veel beter in mijn vel. 

Wat wil je andere mensen die twijfelen meegeven?

Het mooie is als mensen twijfelen dat ze eigenlijk al weten dat er wat moet gebeuren, maar vaak nog excuses hebben om het niet te hoeven doen. Dat had ik zelf ook. Dat zijn vaak tijd, kosten of gewoontes die ze niet op willen geven. Het hoeft ook niet, alleen waarom denk je er dan over na? Twijfel dan niet en doe het niet. 

Maar als je twijfelt en eigenlijk weet dat je het graag zou willen, zet dan al die excuses een keer aan de kant en geef de komende 90 dagen aan jezelf om een basis neer te zetten. Voor mij was het die tijd, kosten en excuses meer dan waard, en ik heb er meer voor teruggekregen als ik had verwacht toen ik eraan begon. Alleen daarvoor moet je die 90 dagen ook eerlijk naar jezelf zijn en er voor gaan. Ik heb ervaren dat je na die 90 dagen dan nieuwe gewoontes hebt die je gaan helpen voor al die dagen na de 90 dagen. Ik kan nu zeggen dat ik had gewenst dat ik het eerder had gedaan. De beste dag om hiermee te beginnen was 15 jaar geleden, maar de 1 na beste dag is vandaag 😀 Veel succes!

Blijf je zelf goed aankijken in de spiegel en neem afscheid van het feit dat je blijft uitstellen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Uiteindelijk kost het je levenskwaliteit. Wil je meer tips? Neem dan eens contact op met één van onze personal trainers in Amersfoort.

Gerelateerde berichten

De warming up!

Een warming up doe je ter voorbereiding op hetgeen dat komen gaat. Je lichaam en geest voorbereiden is essentieel om tijdens een training alles te kunnen geven.  Door “warm” te worden creëer je meer soepelheid in de gewrichten en spieren waardoor je bewegingsuitslag makkelijker volledig kan worden benut. Je bewegingsuitslag is weer belangrijk om het […]

De Transformatie van Brenda!

Toen Joost mij vroeg een blog te schijven over mijn transformatie dacht ik eerst ; transformatie… mag je het zo noemen ?  Als je opzoekt wat transformatie betekend is dit letterlijk verandering. Een fundamentele verandering van denkprocessen of zelfs een verandering van bewustzijn.  Een verandering ben ik zeker ondergaan de afgelopen 5 jaar,  fysiek en mentaal […]

Wist je dat?

1. WE HEBBEN MEER DAN 600 SPIEREN IN ONS LICHAAM Gemiddeld heeft een mens tussen de 640 en 850 verschillende soorten spieren. Er is geen vaste hoeveelheid spieren om vast te stellen. Dit verschilt per persoon. Sommige mensen missen spieren, dit kunnen willekeurige of dwarsgestreepte spieren zijn. Willekeurige of dwarsgestreepte spieren zijn spieren die je […]