Meer meer meer eieren….

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat plantaardige eiwitten gezonder zijn voor je hart en bloedvaten dan dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten hebben echter ook nadelen. Ze bevatten onvoldoende bouwstenen die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.

Eieren zijn gezond. Ze leveren een hoge kwaliteit eiwit en veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine D en jodium. Ondanks dat vele nationale voedingsrichtlijnen de eieren hebben gerehabiliteerd blijft het Nederlands Voedingscentrum bij een max van drie eieren per week. Als je vegetarisch eet mag je er vier! Want zegt het Voedingscentrum, eieren zijn rijk aan cholesterol. En cholesterol in je voeding kan je cholesterolgehalte in je bloed iets verhogen.

Dat ‘kan’ van hierboven slaat op mensen die metabool al niet helemaal lekker lopen. Mensen met meer kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of met overgewicht hebben een ongezonder bloedprofiel met meer triglyceriden in het bloed en een lager HDL. Dan zal iets meer bewegen, minder zitten, je stress aanpakken of bijvoorbeeld minder snacken je bloedprofiel eerder verbeteren dan een eitje minder naar binnen werken. Conclusie van onderstaand onderzoek: consumptie van eieren in Europa mag omhoog.

Waarom zijn eieren een goede aanvulling op je eetpatroon?

 1. Door hoge kwaliteit eiwit levert een ei perfecte bouwstoffen voor je spieren en de rest van je lichaam

2. Hoge nutriëntendichtheid met essentiële vetzuren, vitamine D en jodium

3. Laagste footprint ten opzichte van andere dierlijke eiwitten. Zelfs het eetpatroon van veganisten wordt een tikkie duurzamer door een deel van het eiwit uit eieren te halen.

4. Perfecte snack wanneer je het niet red tot je volgende maaltijd. Ik heb om die reden altijd gekookte eieren in de koelkast voor mijn hongerige zoons: eieren verzadigen goed ten opzichte van hoeveelheid energie.

5. Veelzijdig: van een roereitje, door de salade of de mooiste omelet.

6. Ondanks de hogere prijzen relatief goedkoop.

De inname van eieren mag in Europa omhoog:

Eggs: Healthy or Risky? A Review of Evidence from High Quality Studies on Hen’s Eggs, Madeleine Myers et al., 7 juni 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37375561/

Blijf je zelf goed aankijken in de spiegel en neem afscheid van het feit dat je blijft uitstellen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Uiteindelijk kost het je levenskwaliteit. Wil je meer tips? Neem dan eens contact op met één van onze personal trainers in Amersfoort.

Gerelateerde berichten

De warming up!

Een warming up doe je ter voorbereiding op hetgeen dat komen gaat. Je lichaam en geest voorbereiden is essentieel om tijdens een training alles te kunnen geven.  Door “warm” te worden creëer je meer soepelheid in de gewrichten en spieren waardoor je bewegingsuitslag makkelijker volledig kan worden benut. Je bewegingsuitslag is weer belangrijk om het […]

Vertragen!

Mocht je dan graag een goed ‘’voornemen’’ willen voor komend jaar, neem je dan voor om meer te vertragen. Vertragen betekent “slow the fuck down”Wat ben je aan het doen? Is het effectief? Ga je nog de juiste kant op?Vertragen betekent de tijd nemen om te analyseren. Vertragen betekent ontspannen. Vertragen betekent de juiste voorwaarden […]

De Transformatie van Brenda!

Toen Joost mij vroeg een blog te schijven over mijn transformatie dacht ik eerst ; transformatie… mag je het zo noemen ?  Als je opzoekt wat transformatie betekend is dit letterlijk verandering. Een fundamentele verandering van denkprocessen of zelfs een verandering van bewustzijn.  Een verandering ben ik zeker ondergaan de afgelopen 5 jaar,  fysiek en mentaal […]