Meer meer meer eieren….

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat plantaardige eiwitten gezonder zijn voor je hart en bloedvaten dan dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten hebben echter ook nadelen. Ze bevatten onvoldoende bouwstenen die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.

Eieren zijn gezond. Ze leveren een hoge kwaliteit eiwit en veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine D en jodium. Ondanks dat vele nationale voedingsrichtlijnen de eieren hebben gerehabiliteerd blijft het Nederlands Voedingscentrum bij een max van drie eieren per week. Als je vegetarisch eet mag je er vier! Want zegt het Voedingscentrum, eieren zijn rijk aan cholesterol. En cholesterol in je voeding kan je cholesterolgehalte in je bloed iets verhogen.

Dat ‘kan’ van hierboven slaat op mensen die metabool al niet helemaal lekker lopen. Mensen met meer kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of met overgewicht hebben een ongezonder bloedprofiel met meer triglyceriden in het bloed en een lager HDL. Dan zal iets meer bewegen, minder zitten, je stress aanpakken of bijvoorbeeld minder snacken je bloedprofiel eerder verbeteren dan een eitje minder naar binnen werken. Conclusie van onderstaand onderzoek: consumptie van eieren in Europa mag omhoog.

Waarom zijn eieren een goede aanvulling op je eetpatroon?

 1. Door hoge kwaliteit eiwit levert een ei perfecte bouwstoffen voor je spieren en de rest van je lichaam

2. Hoge nutriëntendichtheid met essentiële vetzuren, vitamine D en jodium

3. Laagste footprint ten opzichte van andere dierlijke eiwitten. Zelfs het eetpatroon van veganisten wordt een tikkie duurzamer door een deel van het eiwit uit eieren te halen.

4. Perfecte snack wanneer je het niet red tot je volgende maaltijd. Ik heb om die reden altijd gekookte eieren in de koelkast voor mijn hongerige zoons: eieren verzadigen goed ten opzichte van hoeveelheid energie.

5. Veelzijdig: van een roereitje, door de salade of de mooiste omelet.

6. Ondanks de hogere prijzen relatief goedkoop.

De inname van eieren mag in Europa omhoog:

Eggs: Healthy or Risky? A Review of Evidence from High Quality Studies on Hen’s Eggs, Madeleine Myers et al., 7 juni 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37375561/

Blijf je zelf goed aankijken in de spiegel en neem afscheid van het feit dat je blijft uitstellen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Uiteindelijk kost het je levenskwaliteit. Wil je meer tips? Neem dan eens contact op met één van onze personal trainers in Amersfoort.

Gerelateerde berichten

’S MIDDAGS WARM ETEN OF ’S AVONDS? WAT IS GEZONDER?

Vroeger at iedereen ’s middags warm, maar tegenwoordig doen we dat meestal ’s avonds. Wat is gezonder? Grote kans dat jij iedere middag luncht met een boterham kaas, een frisse salade of een toast met avocado. Toch zaten we zo’n 50 jaar geleden nog iedere middag om 12.00 uur stipt aan de aardappelen, groenten en […]

Klaas zijn 90 dagen!

Hoe ben je bij Discipline Sports terechtgekomen? Afgelopen zomer zat ik op de camping, een mooie tijd om eens wat dingen op een rij te zetten. Ik ben 49, liep al een aantal jaar niet meer hard door een knieblessure, was wat te zwaar en ging zo’n 2x per jaar door mijn rug. Door mijn […]

Hennie ”fit en zelfverzekerd”.

Hoe ben je bij DS gekomen? Via mijn osteopaat. Was je meteen overtuigd? Ja! Beste investering in mezelf geweest. Wat was je doel? Ik wilde graag fysiek sterker worden en vertrouwen terug krijgen in mijn lijf. Waarom was dat belangrijk voor je? Het was belangrijk omdat na mijn zwangerschap mijn lichaam een klap heeft gehad. […]