Is wanneer je eet belangrijker dan wat je eet?

Veel mensen maken zich zorgen over het aankomen in gewicht als ze later dan een bepaald tijdstip eten. Maar maakt het uit wanneer je eet? Is dit tijdstip daadwerkelijk belangrijker dan wát je eet?

Er is belachelijk veel onderzoek gedaan naar de vraag of je aankomt als je (het avondeten) na 20.00 uur eet. De resultaten van de studies komen niet altijd met elkaar overeen. In het ene onderzoek was er geen verband tussen laat eten en overgewicht, terwijl andere onderzoekers ontdekten dat degenen die na 20.00 uur aten meer calorieën consumeerden dan eerdere eters. Die extra calorieën kan wel degelijk leiden tot gewichtstoename. Over het algemeen lijk je niet extra aan te komen als je ’s avonds laat nog eet, maar dan moet je gedurende dag wel gewoon gezond en gevarieerd eten.

Voedingsadvies nodig? Ook dat is een onderdeel waar wij je bij kunnen helpen. Kom snel langs voor een gratis personal training in Amersfoort.

Voedselkeuzes

Laat je dus niet blindstaren op de tijden. In werkelijkheid is wat je eet veel belangrijker dan wanneer je eet. Bovendien is het probleem dat late eters vaak de neiging hebben om meer en ongezonder te eten. Ongeacht de timing zal het eten van meer calorieën automatisch leiden tot gewichtstoename. Dus ’s avonds eten kan alleen leiden tot gewichtstoename als je een overschot aan calorieën eet.

Verder kan laat eten van invloed zijn op bepaalde voedselkeuzes. ’s Avonds laat is de kans groter dat je voor ongezonde voedingsmiddelen kiest. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak weinig voedingswaarde, zoals chips, frisdrank en ijs. Dit komt onder andere door emotie-eten en vermoeidheid. In beide gevallen verlang je naar minder gezond, calorierijk voedsel.

Maaltijdtiming

Hoewel het totale aantal calorieën dat je eet uiteindelijk je gewicht beïnvloedt, blijkt uit onderzoek dat er wel manieren zijn om je eetlust te reguleren door middel van maaltijdtiming en frequentie.

Meerdere onderzoeken wijzen uit dat het eten van een calorierijk ontbijt je langer een vol gevoel kan geven en mogelijk overeten in de avond kan voorkomen. In één onderzoek hadden mensen die een ontbijt van 600 calorieën aten minder eetlust én significant minder trek gedurende de dag dan mensen die 300 calorieën aten als ontbijt. Vooral de trek in zoetigheid werd verminderd.

Late night snack

Ook kan het eten van meerdere kleine maaltijden helpen je eetlust onder controle te houden en hongergevoelens gedurende dag verminderen. Experimenteer daarom met de timing en grootte van je maaltijden. Mocht je tóch zin hebben in een late night snack, dan kun je het beste voor een snack gaan met weinig energie zoals een rijst wafel of wat kwark of yoghurt. 

Gerelateerde berichten

Het verhaal van Rogier!

Hoi ik ben Rogier en je zou het niet zeggen maar ik ben 48 jaren jong. Door een tip van een vriend van mij kwam ik bij Discipline sports terecht. Tijdens de kennismaking was ik direct overtuigd, het was duidelijk, direct en eerlijk. Ik had mezelf een bepaald patroon aangemeten en kwam er niet meer […]

Het traject van Janneke.

Om af te trappen willen als eerst even zeggen dat we heel veel respect hebben voor Janneke. Wat een impact heb jij kunnen maken op je gezondheid. Je bent een wandelende demonstratie van discipline. Janneke: “ Onderschat nooit wat je in een paar maanden kan bereiken! Begin dus vandaag. Bij de start van het sporten […]

Intermittent Fasting

Fan van het 16:8-dieet? Dit onderzoek wijst uit dat het misschien tóch geen magisch recept is voor afvallen. Intermittent Fasting is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Niet zo gek, want de methode zou een positief effect hebben op je gewicht, vetverbranding, immuunsysteem en vertering. Helaas schopt de wetenschap deze magische methode onderuit in een nieuw […]