Is wanneer je eet belangrijker dan wat je eet?

Veel mensen maken zich zorgen over het aankomen in gewicht als ze later dan een bepaald tijdstip eten. Maar maakt het uit wanneer je eet? Is dit tijdstip daadwerkelijk belangrijker dan wát je eet?

Er is belachelijk veel onderzoek gedaan naar de vraag of je aankomt als je (het avondeten) na 20.00 uur eet. De resultaten van de studies komen niet altijd met elkaar overeen. In het ene onderzoek was er geen verband tussen laat eten en overgewicht, terwijl andere onderzoekers ontdekten dat degenen die na 20.00 uur aten meer calorieën consumeerden dan eerdere eters. Die extra calorieën kan wel degelijk leiden tot gewichtstoename. Over het algemeen lijk je niet extra aan te komen als je ’s avonds laat nog eet, maar dan moet je gedurende dag wel gewoon gezond en gevarieerd eten.

Voedingsadvies nodig? Ook dat is een onderdeel waar wij je bij kunnen helpen. Kom snel langs voor een gratis personal training in Amersfoort.

Voedselkeuzes

Laat je dus niet blindstaren op de tijden. In werkelijkheid is wat je eet veel belangrijker dan wanneer je eet. Bovendien is het probleem dat late eters vaak de neiging hebben om meer en ongezonder te eten. Ongeacht de timing zal het eten van meer calorieën automatisch leiden tot gewichtstoename. Dus ’s avonds eten kan alleen leiden tot gewichtstoename als je een overschot aan calorieën eet.

Verder kan laat eten van invloed zijn op bepaalde voedselkeuzes. ’s Avonds laat is de kans groter dat je voor ongezonde voedingsmiddelen kiest. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak weinig voedingswaarde, zoals chips, frisdrank en ijs. Dit komt onder andere door emotie-eten en vermoeidheid. In beide gevallen verlang je naar minder gezond, calorierijk voedsel.

Maaltijdtiming

Hoewel het totale aantal calorieën dat je eet uiteindelijk je gewicht beïnvloedt, blijkt uit onderzoek dat er wel manieren zijn om je eetlust te reguleren door middel van maaltijdtiming en frequentie.

Meerdere onderzoeken wijzen uit dat het eten van een calorierijk ontbijt je langer een vol gevoel kan geven en mogelijk overeten in de avond kan voorkomen. In één onderzoek hadden mensen die een ontbijt van 600 calorieën aten minder eetlust én significant minder trek gedurende de dag dan mensen die 300 calorieën aten als ontbijt. Vooral de trek in zoetigheid werd verminderd.

Late night snack

Ook kan het eten van meerdere kleine maaltijden helpen je eetlust onder controle te houden en hongergevoelens gedurende dag verminderen. Experimenteer daarom met de timing en grootte van je maaltijden. Mocht je tóch zin hebben in een late night snack, dan kun je het beste voor een snack gaan met weinig energie zoals een rijst wafel of wat kwark of yoghurt. 

Gerelateerde berichten

De Transformatie van Brenda!

Toen Joost mij vroeg een blog te schijven over mijn transformatie dacht ik eerst ; transformatie… mag je het zo noemen ?  Als je opzoekt wat transformatie betekend is dit letterlijk verandering. Een fundamentele verandering van denkprocessen of zelfs een verandering van bewustzijn.  Een verandering ben ik zeker ondergaan de afgelopen 5 jaar,  fysiek en mentaal […]

Waarom is je rust en herstel belangrijk?

Fiets liefhebbers kennen de zin “de tour wordt gewonnen in  bed”. Degene die het beste slaapt heeft de meeste rust en dus het beste herstel, om de volgende dag weer volle bak te kunnen gaan. Maar waarom is je rust en herstel zo belangrijk? Door het trainen ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Door middel […]

Krachttraining is veilig en gezond voor kinderen

De wetenschap is er heel duidelijk over: voor kinderen is het niks anders dan voor volwassenen: het is gezond en het is een van de veiligste vormen van lichaamsbeweging met hoge intensiteit.Geen enkel algemeen tegenargument tegen het tillen van gewichten door kinderen is gegrond.Ongeacht de eindeloze discussies met tante Rita bij de koffie, of het […]