Krachttraining is veilig en gezond voor kinderen

De wetenschap is er heel duidelijk over: voor kinderen is het niks anders dan voor volwassenen: het is gezond en het is een van de veiligste vormen van lichaamsbeweging met hoge intensiteit.
Geen enkel algemeen tegenargument tegen het tillen van gewichten door kinderen is gegrond.
Ongeacht de eindeloze discussies met tante Rita bij de koffie, of het advies van de huisarts die in 1950 is afgestudeerd.

“Kinderen kunnen nog geen spieren of kracht opbouwen.”

Dat is gewoon niet waar. Een systematische review uit 2023 concludeert dat “spierkracht in 100% van de gevallen toenam. […] krachttraining zorgt voor een aanzienlijke toename van de vetvrije massa en een aanzienlijke afname van het lichaamsvet, ongeacht het geslacht en het niveau van lichamelijke activiteit.”

“Het zal hun groei afremmen!”

Nee, ook niet waar! “Er is geen wetenschappelijk bewijs in dit verband;
integendeel, verschillende retrospectieve en prospectieve studies concludeerden dat het blootstellen van groeischijven aan mechanische stress door middel van krachttraining gunstig was voor de groei van het lichaam en de botten.”

“Gewichten tillen is te schadelijk!”

Niet waar! Krachttraining heeft een veel lager blessurepercentage dan de meeste sporten en kan het risico op andere blessures zelfs verlagen, door je lichaam sterker te maken: “uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat krachttraining op jonge leeftijd helpt om
overbelastingsblessures met 50% te verminderen. Krachttraining helpt niet alleen om het blessurerisico te verminderen, maar wordt ook gebruikt bij blessurepreventie en revalidatie.”

Het is trouwens echt te bizar dat je je kinderen wel elkaars volle lichaamsgewicht door de lucht laat smijten tijdens Judo, ze aanmoedigt als ze met maximale snelheid een snoekduik nemen op elkaars enkels bij voetballen, of ze elkaar letterlijk KO proberen te slaan bij boksen, terwijl vaders ze een mietje noemen. Maar OH WEE als je een halter aanraakt.

Natuurlijk moet je bij kinderen extra veel nadruk leggen op een goede trainingstechniek en een gecontroleerde beweging.

Dat geldt bij volwassenen ironisch genoeg ook, maar die hebben sneller teveel ego om dat te erkennen.

Dan gaan we gewoon miepen dat we geen 18 meer zijn, toch?

Blijf je zelf goed aankijken in de spiegel en neem afscheid van het feit dat je blijft uitstellen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Uiteindelijk kost het je levenskwaliteit. Wil je meer tips? Neem dan eens contact op met één van onze personal trainers in Amersfoort.

Gerelateerde berichten

DISCIPLINE BLOG!

2021! Wat een raar jaar. Corona! Open, dicht, open, dicht. Vervelende omstandigheden om consistent te blijven. Klinkt waarschijnlijk herkenbaar. Omstandigheden zijn er altijd, je kunt ze zien als de turbulentie in een vliegtuig. Het is vervelend en je kunt er van alles bij voelen. Gelukkig zit er een Piloot die de juiste koers blijft volgen. […]

Hennie ”fit en zelfverzekerd”.

Hoe ben je bij DS gekomen? Via mijn osteopaat. Was je meteen overtuigd? Ja! Beste investering in mezelf geweest. Wat was je doel? Ik wilde graag fysiek sterker worden en vertrouwen terug krijgen in mijn lijf. Waarom was dat belangrijk voor je? Het was belangrijk omdat na mijn zwangerschap mijn lichaam een klap heeft gehad. […]

Intermittent Fasting

Fan van het 16:8-dieet? Dit onderzoek wijst uit dat het misschien tóch geen magisch recept is voor afvallen. Intermittent Fasting is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Niet zo gek, want de methode zou een positief effect hebben op je gewicht, vetverbranding, immuunsysteem en vertering. Helaas schopt de wetenschap deze magische methode onderuit in een nieuw […]