Preventief of repressief?

Handel je naar wat je weet of wacht je af? Een van de mooiste voorbeelden is denk ik wel vanuit de wereld van de fysiotherapie.  Je gaat door je rug het doet pijn en het zit je in de weg in je dagelijkse handelingen. Je wilt er vanaf dus zoekt een specialist die verlicht het iets en geeft je oefeningen mee om pijnvrij te worden. Dit doe je net zolang totdat je pijnvrij bent en je gaat weer verder met waar je was.

Meestal als pijn weg is stoppen de mensen met de oefeningen. Het is tenslotte niet meer relevant want je bent pijnvrij? Maar voor hoe lang? En denk je op het moment dat je weer pijn in je rug krijgt “was ik maar door gegaan met de oefeningen?’’ of denk je van ah, ik doe het precies hetzelfde als vorige keer, dat werkte ook tijdelijk prima!

Zo is het met veel dingen wat betreft onze gezondheid, leefstijl en vitaliteit. Creëer je zelf een noodzaak of wacht je totdat het voor wordt gecreëerd?  Mijn beide ouders stopte pas met roken na een hartaanval.  Ga je afvallen nadat je het nieuws hebt gekregen dat je diabeet bent?

Het is schrijnend om te zien hoe belangrijk mensen het vinden dat hun auto schoon is en er juiste benzine in gaat. Want als we dat niet doen kost het geld. Je lichaam gaat niet ineens stuk als je er iets verkeerds in gooit. Dat gebeurd langzaam waardoor je het bijna niet door hebt. Maar kijk eens  naar jezelf wanneer je voor laatst echt fit was en hoe lang is dat geleden? Wat was er toen anders? En zoveel belangrijker dan nu?

Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen, zo zorg je namelijk ook voor de mensen om je heen. Naar onze mening is het belangrijk om gefocust te blijven op de kwaliteit van leven. En dan met name vanuit vitaliteit en gezondheid. Het is een ontzettend cliché maar wel noodzakelijk. Als meer dan de helft van Nederland te zwaar is, is er blijkbaar te weinig focus de gezondheid.

Hier 5 makkelijke tips om meteen een impact op je gezondheid te maken.

Je kunt klein beginnen en het ook klein houden.

  1. Begin met elke dag een half uur te gaan wandelen.
  2. Pak waar kan de fiets in plaats van de auto.
  3. Let goed op wat en hoeveel je eet.
  4. Gun jezelf niet te veel vanuit de gedachte  ‘’dat heb ik verdient’’.
  5. Hou het doordeweeks qua voeding strak zodat je in het weekend maar meer kunt genieten.

Blijf je zelf goed aankijken in de spiegel en neem afscheid van het feit dat je blijft uitstellen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Uiteindelijk kost het je levenskwaliteit.

Gerelateerde berichten

Intermittent Fasting

Fan van het 16:8-dieet? Dit onderzoek wijst uit dat het misschien tóch geen magisch recept is voor afvallen. Intermittent Fasting is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Niet zo gek, want de methode zou een positief effect hebben op je gewicht, vetverbranding, immuunsysteem en vertering. Helaas schopt de wetenschap deze magische methode onderuit in een nieuw […]

De warming up!

Een warming up doe je ter voorbereiding op hetgeen dat komen gaat. Je lichaam en geest voorbereiden is essentieel om tijdens een training alles te kunnen geven.  Door “warm” te worden creëer je meer soepelheid in de gewrichten en spieren waardoor je bewegingsuitslag makkelijker volledig kan worden benut. Je bewegingsuitslag is weer belangrijk om het […]

Waarom is je rust en herstel belangrijk?

Fiets liefhebbers kennen de zin “de tour wordt gewonnen in  bed”. Degene die het beste slaapt heeft de meeste rust en dus het beste herstel, om de volgende dag weer volle bak te kunnen gaan. Maar waarom is je rust en herstel zo belangrijk? Door het trainen ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Door middel […]