Preventief of repressief?

Handel je naar wat je weet of wacht je af? Een van de mooiste voorbeelden is denk ik wel vanuit de wereld van de fysiotherapie.  Je gaat door je rug het doet pijn en het zit je in de weg in je dagelijkse handelingen. Je wilt er vanaf dus zoekt een specialist die verlicht het iets en geeft je oefeningen mee om pijnvrij te worden. Dit doe je net zolang totdat je pijnvrij bent en je gaat weer verder met waar je was.

Meestal als pijn weg is stoppen de mensen met de oefeningen. Het is tenslotte niet meer relevant want je bent pijnvrij? Maar voor hoe lang? En denk je op het moment dat je weer pijn in je rug krijgt “was ik maar door gegaan met de oefeningen?’’ of denk je van ah, ik doe het precies hetzelfde als vorige keer, dat werkte ook tijdelijk prima!

Zo is het met veel dingen wat betreft onze gezondheid, leefstijl en vitaliteit. Creëer je zelf een noodzaak of wacht je totdat het voor wordt gecreëerd?  Mijn beide ouders stopte pas met roken na een hartaanval.  Ga je afvallen nadat je het nieuws hebt gekregen dat je diabeet bent?

Het is schrijnend om te zien hoe belangrijk mensen het vinden dat hun auto schoon is en er juiste benzine in gaat. Want als we dat niet doen kost het geld. Je lichaam gaat niet ineens stuk als je er iets verkeerds in gooit. Dat gebeurd langzaam waardoor je het bijna niet door hebt. Maar kijk eens  naar jezelf wanneer je voor laatst echt fit was en hoe lang is dat geleden? Wat was er toen anders? En zoveel belangrijker dan nu?

Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen, zo zorg je namelijk ook voor de mensen om je heen. Naar onze mening is het belangrijk om gefocust te blijven op de kwaliteit van leven. En dan met name vanuit vitaliteit en gezondheid. Het is een ontzettend cliché maar wel noodzakelijk. Als meer dan de helft van Nederland te zwaar is, is er blijkbaar te weinig focus de gezondheid.

Hier 5 makkelijke tips om meteen een impact op je gezondheid te maken.

Je kunt klein beginnen en het ook klein houden.

  1. Begin met elke dag een half uur te gaan wandelen.
  2. Pak waar kan de fiets in plaats van de auto.
  3. Let goed op wat en hoeveel je eet.
  4. Gun jezelf niet te veel vanuit de gedachte  ‘’dat heb ik verdient’’.
  5. Hou het doordeweeks qua voeding strak zodat je in het weekend maar meer kunt genieten.

Blijf je zelf goed aankijken in de spiegel en neem afscheid van het feit dat je blijft uitstellen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Uiteindelijk kost het je levenskwaliteit. Wil je meer tips? Neem dan eens contact op met één van onze personal trainers in Amersfoort.

Gerelateerde berichten

Waarom is je rust en herstel belangrijk?

Fiets liefhebbers kennen de zin “de tour wordt gewonnen in  bed”. Degene die het beste slaapt heeft de meeste rust en dus het beste herstel, om de volgende dag weer volle bak te kunnen gaan. Maar waarom is je rust en herstel zo belangrijk? Door het trainen ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Door middel […]

’S MIDDAGS WARM ETEN OF ’S AVONDS? WAT IS GEZONDER?

Vroeger at iedereen ’s middags warm, maar tegenwoordig doen we dat meestal ’s avonds. Wat is gezonder? Grote kans dat jij iedere middag luncht met een boterham kaas, een frisse salade of een toast met avocado. Toch zaten we zo’n 50 jaar geleden nog iedere middag om 12.00 uur stipt aan de aardappelen, groenten en […]

Is wanneer je eet belangrijker dan wat je eet?

Veel mensen maken zich zorgen over het aankomen in gewicht als ze later dan een bepaald tijdstip eten. Maar maakt het uit wanneer je eet? Is dit tijdstip daadwerkelijk belangrijker dan wát je eet? Er is belachelijk veel onderzoek gedaan naar de vraag of je aankomt als je (het avondeten) na 20.00 uur eet. De […]