17 caloriearme voedingsmiddelen

We hebben een paar essentiële dingen nodig om in leven te blijven. Voeding is er een van. Elke dag weer maken we keuzes wat en hoeveel we eten. Ondanks dat het wellicht niet bewust is doen we het wel.

Het beste als je wilt afvallen is producten gebruiken waar weinig energie in zit maar waar je wel veel van kunt eten. Dit zorgt ervoor dat je niet weer snel honger hebt en je toch een vol bord aan tafel hebt.

Hieronder vind je 20 producten:

1. Komkommers


De komkommer is een verfrissende groente die veel in salades wordt gebruikt. Ook zijn ze goed te gebruiken om water een smaakje te geven, samen met fruit en kruiden. Omdat komkommers vooral uit water bestaan bevatten ze maar heel weinig calorieën, met ongeveer 8 calorieën per 50 gram

2. Aardbeien


Aardbeien zijn een enorm populaire fruitsoort. Ze zijn erg veelzijdig en kunnen bij allerlei gerechten worden gebruikt. Uit studies blijkt dat aardbeien kunnen bijdragen aan de bescherming tegen chronische ziektes zoals kanker en hartziekte . Een portie van 152 gram bevat minder dan 50 calorieën.

3. Watermeloen


Zoals de naam al suggereert, is watermeloen een zeer hydraterende vrucht. Het smaakt zo al heerlijk en kan ook goed in combinatie met bijvoorbeeld verse munt en feta gegeten worden. Er zit in watermeloen van bijna elke voedingsstof wel iets, maar vooral veel vitamine C. In een portie van 150 gram blokjes watermeloen zitten slechts 45 calorieën .

4. Courgette


Courgette is een groene, langwerpige groente, familie van de komkommer. Het heeft een zachte smaak die goed in te passen is in allerlei recepten. De laatste jaren zijn courgettes erg populair geworden om te ‘spiraliseren’ tot spaghettislierten, als substituut voor de koolhydraatrijke noedels en traditionele pasta. Courgette bevat maar weinig calorieën, slechts 18 per 125 gram .

5. Broccoli


Broccoli is een van de meest voedzame groenten ter wereld. Het hoort tot de familie van kruisbloemige groenten en kan helpen kanker te bestrijden . Een portie van 90 gram broccoli bevat slechts 30 calorieën en meer dan 100% van de dagelijkse behoefte aan vitamine C voor de meeste mensen.

6. Mandarijnen


Mandarijntjes zien eruit als kleine sinaasappels. Ze worden veel gegeten en staan bekend om de grote hoeveelheid vitamine C. Een mandarijntje van 75 gram bevat ongeveer 60% van de ADH aan vitamine C en slechts 35 calorieën.

7. Wortelen


Wortelen zijn erg populair. Meestal zijn ze oranje, maar je vindt ook wel rode, gele, paarse of witte. De meeste mensen associëren wortelen met een goed gezichtsvermogen omdat ze rijk zijn aan bètacaroteen, wat kan worden omgezet in vitamine A. Voor een goed gezichtsvermogen is het van belang om voldoende vitamine A binnen te krijgen. Een portie van 130 gram wortelen bevat 53 calorieën en meer dan 400% van de dagelijkse behoefte aan vitamine A .

8. Boerenkool

Boerenkool (beter bekend als kale) is een bladgroente die de laatste jaren enorm populair werd vanwege zijn indrukwekkende voedingswaarde.

Je kunt boerenkool vinden in salades, smoothies en groentegerechten.

Boerenkool is een van de rijkste bronnen van vitamine K ter wereld. Eén cup (67 gram) heeft bijna 7x zoveel vitamine K als de gemiddelde persoon per dag nodig heeft en slechts 34 calorieën .

9. Tomaten

Tomaten zijn een van de meest populaire groenten ter wereld. Ze kunnen rauw, gekookt of gepureerd worden geserveerd in een tomatensaus.

Ze zijn ook zeer voedzaam en bevatten lycopeen. Onderzoek heeft aangetoond dat lycopeen kan beschermen tegen kanker, ontstekingen en hartziekten.

Eén cup (149 gram) kerstomaatjes heeft 27 calorieën .

10. Courgette

Courgette is een groen soort zomerpompoen. Het heeft een delicate smaak waardoor het een veelzijdige toevoeging aan vele recepten is.

In de afgelopen jaren is het maken van van courgette spaghetti, (ook wel gekend als “zoodles”) als een substituut voor pasta die veel koolhydraten bevatten, erg populair geworden.

Courgette bevatten ook vrij weinig calorieën, met slechts 18 per cup (124 gram) .

11. Witte champignons

Champignons zijn een soort paddenstoel met een sponsachtige textuur.

Vegetariërs en veganisten gebruiken ze soms als een vleesvervanger.

Paddenstoelen bevatten verschillende belangrijke voedingsstoffen en hebben slechts 15 calorieën per cup (70 gram) .

12. Selderij/ selder

Selder is een van de meest bekende caloriearme voedingsmiddelen.

Het heeft lange, groene stelen die onoplosbare vezels bevatten die onverteerd doorheen je lichaam gaan. En dragen daarom dus geen calorieën bij.

Selderij heeft ook een hoog watergehalte, waardoor het van nature caloriearm is. Er zijn slechts 18 calorieën in één cup (110 gram) gesneden bleekselderij .

13. Kool

Kool is een groente met groene of paarse bladeren. Het is een veelgebruikt ingrediënt in salades. Gefermenteerde kool staat bekend als zuurkool.

Het bevat weinig calorieën en bevat slechts 22 calorieën per cup (89 gram) .

14. Bieten


Bieten zijn knollen met een kenmerkende donkerrode of paarse kleur. Een van de bekendste voordelen van bieten is het vermogen om de bloeddruk te verlagen. Bietjes bevatten slechts 59 calorieën per 135 gram en 13% van de ADH voor kalium .

15. Bleekselderij

Bleekselderij is een van de bekendste caloriearme voedingsmiddelen. De lange groene stelen bevatten onoplosbare vezels die onverteerd door het lichaam passeren; die vezels dragen dus helemaal niet bij aan het aantal calorieën. Selderij bevat ook veel water, waardoor het ook al caloriearm is, met slechts 18 calorieën per 100 gram gesneden selderij .

16. Uien


Uien zijn een zeer populaire groente. Er zijn onder andere rode, witte en gele uien en daarnaast ook lente-uien of bosuitjes. Hoewel de smaken verschillen per type, bevatten ze allemaal weinig calorieën – een gemiddelde ui van 110 gram bevat er ongeveer 44 .

17. Pepers en paprika’s


Pepers en paparika’s zijn er in vele kleuren, vormen en groottes. Het populairst zijn de paprika’s en de jalapenopepers. Uit onderzoek blijkt dat vooral paprika’s vol zitten met antioxidanten die het lichaam zouden beschermen tegen de schadelijke effecten van oxidatie . 150 gram gesneden rode paprika bevat maar 46 calorieën .

Tip:

Wil je zeker weten hoeveel je binnen krijgt? Weeg je eten netjes af en registreer alles. Zo is het ook makkelijk om niet te over eten!

Wil je meer voeding tips? Neem contact op met één van onze personal trainers in Amersfoort.

Team Discipline sports

Gerelateerde berichten

Klaas zijn 90 dagen!

Hoe ben je bij Discipline Sports terechtgekomen? Afgelopen zomer zat ik op de camping, een mooie tijd om eens wat dingen op een rij te zetten. Ik ben 49, liep al een aantal jaar niet meer hard door een knieblessure, was wat te zwaar en ging zo’n 2x per jaar door mijn rug. Door mijn […]

Is wanneer je eet belangrijker dan wat je eet?

Veel mensen maken zich zorgen over het aankomen in gewicht als ze later dan een bepaald tijdstip eten. Maar maakt het uit wanneer je eet? Is dit tijdstip daadwerkelijk belangrijker dan wát je eet? Er is belachelijk veel onderzoek gedaan naar de vraag of je aankomt als je (het avondeten) na 20.00 uur eet. De […]

Krachttraining is veilig en gezond voor kinderen

De wetenschap is er heel duidelijk over: voor kinderen is het niks anders dan voor volwassenen: het is gezond en het is een van de veiligste vormen van lichaamsbeweging met hoge intensiteit.Geen enkel algemeen tegenargument tegen het tillen van gewichten door kinderen is gegrond.Ongeacht de eindeloze discussies met tante Rita bij de koffie, of het […]