Krachttraining is veilig en gezond voor kinderen

De wetenschap is er heel duidelijk over: voor kinderen is het niks anders dan voor volwassenen: het is gezond en het is een van de veiligste vormen van lichaamsbeweging met hoge intensiteit.
Geen enkel algemeen tegenargument tegen het tillen van gewichten door kinderen is gegrond.
Ongeacht de eindeloze discussies met tante Rita bij de koffie, of het advies van de huisarts die in 1950 is afgestudeerd.

“Kinderen kunnen nog geen spieren of kracht opbouwen.”

Dat is gewoon niet waar. Een systematische review uit 2023 concludeert dat “spierkracht in 100% van de gevallen toenam. […] krachttraining zorgt voor een aanzienlijke toename van de vetvrije massa en een aanzienlijke afname van het lichaamsvet, ongeacht het geslacht en het niveau van lichamelijke activiteit.”

“Het zal hun groei afremmen!”

Nee, ook niet waar! “Er is geen wetenschappelijk bewijs in dit verband;
integendeel, verschillende retrospectieve en prospectieve studies concludeerden dat het blootstellen van groeischijven aan mechanische stress door middel van krachttraining gunstig was voor de groei van het lichaam en de botten.”

“Gewichten tillen is te schadelijk!”

Niet waar! Krachttraining heeft een veel lager blessurepercentage dan de meeste sporten en kan het risico op andere blessures zelfs verlagen, door je lichaam sterker te maken: “uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat krachttraining op jonge leeftijd helpt om
overbelastingsblessures met 50% te verminderen. Krachttraining helpt niet alleen om het blessurerisico te verminderen, maar wordt ook gebruikt bij blessurepreventie en revalidatie.”

Het is trouwens echt te bizar dat je je kinderen wel elkaars volle lichaamsgewicht door de lucht laat smijten tijdens Judo, ze aanmoedigt als ze met maximale snelheid een snoekduik nemen op elkaars enkels bij voetballen, of ze elkaar letterlijk KO proberen te slaan bij boksen, terwijl vaders ze een mietje noemen. Maar OH WEE als je een halter aanraakt.

Natuurlijk moet je bij kinderen extra veel nadruk leggen op een goede trainingstechniek en een gecontroleerde beweging.

Dat geldt bij volwassenen ironisch genoeg ook, maar die hebben sneller teveel ego om dat te erkennen.

Dan gaan we gewoon miepen dat we geen 18 meer zijn, toch?

Blijf je zelf goed aankijken in de spiegel en neem afscheid van het feit dat je blijft uitstellen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Uiteindelijk kost het je levenskwaliteit. Wil je meer tips? Neem dan eens contact op met één van onze personal trainers in Amersfoort.

Gerelateerde berichten

Vertragen!

Mocht je dan graag een goed ‘’voornemen’’ willen voor komend jaar, neem je dan voor om meer te vertragen. Vertragen betekent “slow the fuck down”Wat ben je aan het doen? Is het effectief? Ga je nog de juiste kant op?Vertragen betekent de tijd nemen om te analyseren. Vertragen betekent ontspannen. Vertragen betekent de juiste voorwaarden […]

Wij zijn chirurgen

Keuzes maken die oncomfortabel zijn stellen we graag uit. Dat is niks nieuws. Het gevolg van die keuzes echter wel. Of je kiest en je wordt gelukkig óf je blijft doen wat je doet en er verandert niks. De keuze is aan jou. Eng? Ja. Het is spannend, kiezen voor jezelf.  Keuzes maken doen de […]

De Angst voor het onbekende. Waarom onzekerheid ons beïnvloedt?

Wat is de Angst voor het Onbekende? Angst voor het onbekende is een universeel menselijke ervaring. Het is die onrust die we voelen wanneer we geconfronteerd worden met situaties, mensen of omgevingen die we niet kennen. Deze angst is diep geworteld in onze biologie en psychologie en heeft ons door de eeuwen heen geholpen te […]