’S MIDDAGS WARM ETEN OF ’S AVONDS? WAT IS GEZONDER?

Vroeger at iedereen ’s middags warm, maar tegenwoordig doen we dat meestal ’s avonds. Wat is gezonder?

Grote kans dat jij iedere middag luncht met een boterham kaas, een frisse salade of een toast met avocado. Toch zaten we zo’n 50 jaar geleden nog iedere middag om 12.00 uur stipt aan de aardappelen, groenten en vlees. Wat is eigenlijk gezonder? Een warme maaltijd tussen de middag of toch ’s avonds?

Nu steeds meer vrouwen werken en zo goed als iedereen op het kantoor luncht, is het een stuk makkelijker om een cracker of boterham mee te nemen. Eenmaal thuis heb je vervolgens voldoende tijd om een gezonde warme maaltijd op tafel te zetten. Op die manier krijg je alsnog alle vitamines en mineralen binnen. Althans, dat zou je denken. Toch blijkt warm eten tussen de middag gezonder te zijn dan je waarschijnlijk denkt.

Verzadigd gevoel

Warm lunchen heeft zo zijn voordelen. Zo bevat een warme maaltijd vaak meer groenten, of je eet er een salade bij. Bovendien bevat deze maaltijd meer voedingsstoffen, aangezien het vaak groenten, vlees, vis of een alternatief, granen en/of peulvruchten bevat. Deze voedingsstoffen dragen bij een gezond eet patroon. Omdat deze maaltijd compleet is, zorgt het voor veel meer verzadiging. Je darmen zijn langer bezig het voedsel te verteren, waardoor je langer voel zit. Hierdoor voorkom je dat je aan het eind van de middag trek hebt en gaat snacken.

MINDER STRESS

Een ander voordeel is dat je een pasta, curry of AGV’tje meestal aan tafel eet. Bij een warme maaltijd is het namelijk wat lastiger om dit achter je bureau te eten, terwijl je de laatste mails wegwerkt. Je neemt er bewuster de tijd voor, wat een hele goede gewoonte is. Als je met aandacht eet, eet je bewuster en voorkom je dat je te veel eet. Door echt een lunchpauze te nemen, kom je even tot rust en voorkom je werkstress. Bovendien ben je na een pauze de rest van de dag creatiever en productiever en dat is ook wat waard.

OOK EEN PAAR NADELEN

Helaas zitten er niet alleen voordelen aan warm lunchen. Tussen de middag warm eten is alleen gezond als je ’s avonds ook voor een gevarieerde maaltijd gaat met volop groenten. Als je de maaltijden die je nu eet alleen maar omdraait, is het effect niet groot. Twee keer per dag warm eten is dus helemaal niet verkeerd, mar dan moet je natuurlijk wel voor een gezonde maaltijd gaan. Let dus goed op de voedingswaarden.

Verder heb je extra veel kans op een afterlunchdip. Je lichaam moet harder werken om die grote, warme maaltijd te verteren. Hierdoor kun je je wat vermoeider voelen. Je kunt natuurlijk wel een kleine wandeling maken om die dip te voorkomen. Daarnaast is twee keer op een dag warm eten best wel prijzig. Je hebt vaak meer ingrediënten nodig dan een cracker of boterham met kaas. Wat je wél kunt doen, is de avond van tevoren net iets meer maken. Wat je over hebt, kun je als lunch eten. Zo hoef je ook niks meer weg te gooien, wat goed is voor het milieu.

TIPS VOOR EEN GEZONDE LUNCH

Om ervoor te zorgen dat je elke dag gezond bezig bent, is het handig om voor jezelf een lijstje maken met voedingsstoffen waar je maaltijd aan moet voldoen. We helpen je een handje. Een gezonde warme lunch bevat:

  • Groenten – zorg voor een flinke portie groente, daar wordt je buik blij van. Zo krijg je veel vitamines, mineralen en vezels binnen en het geeft je een vol gevoel.
  • Eiwitten– ook eiwitten voorkomen dat je na de maaltijd weer snel honger hebt. In deze verrassende producten zitten veel eiwitten.
  • Volkoren producten– ga in plaats van gewone pasta voor een volkoren versie of kies in plaats van gewone rijst voor zilvervliesrijst. Zo zorg je ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt.
  • Kokos- of olijfolie– deze vetten zorgen ervoor dat je lichaam vitamines zoals A, D en E beter worden opgenomen.
  • Glas water of thee – vergeet ook niet voldoende te drinken, want je lichaam heeft veel vocht nodig. Drink het liefst water of thee, zodat je niet te veel suiker binnenkrijgt.

Gerelateerde berichten

Wist je dat?

1. WE HEBBEN MEER DAN 600 SPIEREN IN ONS LICHAAM Gemiddeld heeft een mens tussen de 640 en 850 verschillende soorten spieren. Er is geen vaste hoeveelheid spieren om vast te stellen. Dit verschilt per persoon. Sommige mensen missen spieren, dit kunnen willekeurige of dwarsgestreepte spieren zijn. Willekeurige of dwarsgestreepte spieren zijn spieren die je […]

Gezond ontbijt….

Ingrediënten:                                           Voedingswaarde:                            2 eieren                                                     Calorieën:     389 Halve avocado                                          Eiwitten:       16 3 tomaten                                                 Koolhydraten:  25 Citroensap                                                Vetten:           25 peper Bereidingstijd:                                           10 min Bereidingswijze: Blijf je zelf goed aankijken in de spiegel en neem afscheid van het feit dat je blijft uitstellen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Uiteindelijk kost het je levenskwaliteit. Wil je meer […]

De Transformatie van Brenda!

Toen Joost mij vroeg een blog te schijven over mijn transformatie dacht ik eerst ; transformatie… mag je het zo noemen ?  Als je opzoekt wat transformatie betekend is dit letterlijk verandering. Een fundamentele verandering van denkprocessen of zelfs een verandering van bewustzijn.  Een verandering ben ik zeker ondergaan de afgelopen 5 jaar,  fysiek en mentaal […]